Verkeerde afslag

12-03-2016
De rit van Jianshui naar Nashna beginte pittig. Met slechts een paar dimsummetjes in mijn maag moest ik omhoog. Gelukkig kon ik ergens in the middle of nowhere  nog wat fruit kopen en gestaag klom ik van ruim 1300 naar bijna 2000 meter hoogte.  Eenmaal boven bij de pas vond ik gelukkig een minuscuul winkeltje waar ze flesjes yoghurt en koeken te koop hadden.  Dat was genieten.  
Voor me strekte zich een enorm dal uit en op mijn GPS zag ik dat het weggetje me met de meest rare kronkels almaar naar beneden zou voeren.  Af en toe stoppend om van het uitzicht te genieten stortte de weg zich zo'n 1700 meter naar beneden waarbij ik amper hoefde te trappen. En naarmate ik lager kwam steeg de temperatuur naar waarden die ik niet meer gewend ben. Ik overweeg om nog een paar dagen langer dan gepland in China te blijven en nog een of twee dagen  langs de Rode rivier te gaan fietsen. Tenslotte ben ik er nu en voor Vietnam heb ik denk ik voldoende  tijd. 
 
Het is  een dag later. Vanochtend begon ik aan mijn tocht stroomopwaarts langs de Rode rivier die overigens helemaal niet rood is. Maar het was pittig klimmen en de weg, die er op de kaart wel leuk uitzag, viel tegen.  Na dertien kilometer in bijna twee je uren  had ik er genoeg van en keerde om. Een half uur later was ik terug in Nashna, kocht een flinke bak gebakken rijst en iets te drinken. Daarna pakte ik een bergweg richting Vietnam, stroomafwaarts langs de Rode rivier en veel mooier . Prachtig zicht op de rivier en door hele kleine dorpjes. In een er van bleek een 'luguan' (herberg) te zijn en omdat ik mijn energie al een beetje verspild hadden besloot ik hier lekker te blijven. Ik zit nu lekker voor een winkeltje met een blikje bier dit stukje te tikken. Een verkoelende bries waait bladeren en zwerfafval door de straten.
 
Twee dagen later. Ik bedenk me dat ik vandaag weer iets op de site moet zetten. Eindelijk ben ik gearriveerd in Manhao nadat ik gisteren een mislukte poging had gedaan om hier terecht te komen. In het dorp was geen ontbijt te bekennen dus ik kocht te twee appels en twee sinaasappels.  Verderop zou vast wel ietste krijgen zijn.  Op de GPS has ik geen route. Alleen de kaart van Baidu gaf aan dat er een soort weg zou moeten zijn.  Baidu is de Chinese equivalent voor Google maps. De weg leidde almaar omhoog maar ik hadden geen afslag gezien . Op een gegeven moment  ging ik wel twijfelen of ik op de goede weg zat maar er was immers geen andere mogelijkheid.  Hogerop werd het kouder en de mist werd dichter.  Ik had geen bereik op mijn telefoon dus kon niet zien of ik goed zat en met mijn Chinees hoefde ik niemand te vragen. Eindelijk bij een bergtop vond ik een school. Binnen een paar tellen ben ik omringd door tientallen joelende kinderen. De juffen komen verschrikt kijken wat er aan de hand is  en lachen verlegen. Maar hier Is wel bereik en ik stel vast dat ik de verkeerde afslag heb genomen.  Duizend meter voor niks geklommen.  Naar beneden gaat razendsnel. De afslag die ik gemist heb bleek een modderpad en ik ga ervoor.  Hotsend over de opgedroogde klei ga ik op naar Manhao om er na bijna 15 kilometer achter te komen dat een modderlawine mijn weg heeft versperd.Terug was de enige mogelijkheid en zo was ik na 75 km en zo'n  1500 meter stijgen en dalen terug bij af in dat dorpje van niks. Mijn kamer was nog vrij en net als de vorige avond werd ik gevraagd mee te eten wat ik met liefde aannam. 
 
Zo'n dorp stelt niet veel voor.  Een verzameling winkeltjes en reparatie bedrijfjes voor auto's en brommers.  Te koop waren voornamelijk badslippers. Iedere winkel had een enorme hoeveelheid badslippers uitgestald.  Alsof er een container vol was aangespoeld.  Verder wat goedkope Chinese rotzooi en landbouw werktuigen.  Er werd afval geruimd wat overal rondslingert en de open riolen verstopt.  Plastic en papier resten worden midden in het dorp op straat verband. Dat  een mens hier kan leven.
 
En nu ben ik dus alsog in Manhao, een gemakkelijke rit langs de hoofdweg aan de noordkant van de Rode rivier.  Ik bereid me voor op morgen. Een dag met veel klimmen naar Jinping, ongeveer  72 kilometer over de weg terwijl het hier maar 30 kilometer vandaan is. Het kan zijn dat ik de komende dagen slecht bereik heb voor  internet en telefoon. Ik ga door dun bewoond gebied. 

« Terug