Bandung

22-11-2012

Ik ben nog niet zo ver gevorderd. De wegen van Jakarta naar Bogor en dan door naar Sukabumi en Bandung zijn druk. Het verkeer is af en toe verstikkend en de aankomst in Bandung was in stijl: De regen kwam weer eens met bakken uit de lucht, het water stroomde over de wegen en bij binnenkomst van de stad stond een enorme file auto's en alle ruimte daartussen was gevuld met duizenden scootertjes en een fiets en dat was ik.


Onderweg ook nog een beetje pech. In Bogor had ik ik mijn laptop van het nachtkastje laten vallen en in Sukabumi kwam ik erachter dat hij kapot was. Gelukkig vond ik een reparatie bedrijfje die het onderdeel had (het LCD scherm) en in staat was om hem te repareren. De volgende dag op de fiets door naar Bandung maar de versnellingen van de fiets liepen niet. Na enig prutsen kon ik nog 3 tandwieltjes achter gebruiken maar was gelukkig wel in staat om Bandung te halen. Daar kon ik in alle rust de zaak weer herstellen.

Om met de grote JC te spreken: "Elk nadeel heb zijn voordeel" en doordat ik wat tijd had verspeeld kon ik toch nog ingaan op mijn eerst couchsurf ervaring. Via de website www.couchsurfing.org stellen mensen een onderdak beschikbaar voor reizigers en op die manier ben ik terecht gekomen bij een Nederlands expat stel die sinds 2 jaar in Bandung wonen. De man is op projekt in Afrika maar Mariska is thuis en ik ben van harte welkom. Ze woont hier samen met haar katten, waaronder een nest van 4 hele kleintjes. Het internet is uitgevallen na een hevige donderslag dus is het nu de vraag wanneer dat weer gerepareerd is. Ze redigeert woordenboeken en aangezien dat on-line gebeurt kan ze nu niet werken. Er is trouwens een soortgelijke website, speciaal gericht op fietsers. Deze site heet www.warmshowers.org en is wel een beetje vergelijkbaar met ons Vrienden op de Fiets idee.


Mariska, Stefanie en VeronicaIk zit  op de prachtige veranda ergens aan de rand van Bandung nadat we vanochtend met een Australische dame en een Francaise een prachtig stuk gelopen hebben in de heuvels hier. Eindelijk een beetje groen. Vanavond gaan we nog de stad in om Japans te eten. Bandung is een behoorlijk internationale stad en je hebt alles hier. Een stad van vier miljoen mensen en nog eens vier miljoen die er vlakbij omheen wonen. Volgens Mariska is het stratenplan de laatste 70 jaar praktisch niet gewijzigd dus je kunt je voorstellen hoe het verkeer zich hier doorheen moet wurmen. Het is weer een heel andere manier van kennismaken met een land en ik wil het zeker vaker proberen. En dan uiteraard ook bij Indonesiers zelf zodat je iets meer meekrijgt van het lokale leven hier. 

Met dank aan de gastvrijheid van Mariska ga ik morgen verder fietsen. Ik probeer nu te bedenken welke route ik ga volgen. Enerzijds ben ik wel nieuwsgierig om verder over Java te gaan maar hoop wel dat het verkeer wat afneemt. Misschien dat een meer zuidelijke route uitkomst biedt en ik hoop op wat binnenweggetjes. Het zal nog wel een dag of vjf duren voor ik Yogyakarta bereik..


« Terug