Terug naar huis

06-02-2013

De laatste dagen van zo'n reis staan altijd een beetje in het teken van terug gaan. Tassen ompakken, kleding die echt niet meer kan weggooien, nog wat nieuwe kleren komen voor de komende zomer. Hier koop je nog twee knappe spijkerbroeken voor 25 euro. Van Hugo Boss himself of misschien van zijn broertje.

Janna is vandaag vertrokken. Het spande nog even, vanochtend kwam er een berichtje van haar reisbureau dat ze eventueel vrijdag nog meekon. Moesten we dus, terwijl de tassen al gepakt stonden, beslissen of ze nog twee dagen extra zou blijven of niet. We besloten het wel te doen, het was tenslotte wel zo gezellig om nog twee dagen extra te hebben en daarna samen naar huis te kunnen reizen in plaats van ieder apart. We besloten er voor te gaan en probeerden hier het ticket te wijzigen. Helaas, online lukte niet en ook het reisbureau wat we vonden kon niets voor ons betekenen. Het zou alleen via ons eigen reisbureau in Nederland kunnen. Ik weet niet of die blij was met ons SMSje om half zeven 's morgens maar we kregen keurig antwoord. Helaas, het lukte niet en na een Russisch ontbijtje togen we naar de luchthaven.

Een Russisch ontbijtje zul je denken? Ja er zitten ongelooflijk veel Russen hier, veel opschriften en menukaarten zijn in het Russisch maar meestal nog wel met een Engelse vertaling eronder. Het Russische ontbijt had uit Russische pannekoeken moeten bestaan. Die zijn namelijk erg lekker, met room. Maar helaas ze waren op. Toen we het traditionele ontbijt kregen, toast met boter en jam kregen we alleen boter. Na enig navragen bleek de jam ook op. Het leek op een Russisch restaurant in de communistische tijd. Of deden ze het erom?

Voorafgaand waren we zondag vanuit Laos naar Uban Ratchatani gefietst. Met pijn in ons hart verlieten we het prachtige gebied van de 4000 eilanden. Hier hadden we best nog wat langer willen blijven. Het werd onze langste fietstocht samen, bijna 120 kilometer. Janna kon bijna niet meer zitten op haar zadel. Aangekomen in Uban konden we vrijwel direkt met de nachttrein door naar Bangkok. We verheugden ons op een 'sleeper', een slaapwagon waar je languit kunt liggen en al hobbelend naar Bangkok slaapt. Maar de werkelijkheid was anders. Alles was vol, er was alleen nog plaats in de derde klasse. Gelukkig zijn dat geen echte houten bankjes meer maar comfortabel is anders. We besloten wel te gaan, het was maar 12 uurtjes, regelmatig liep er eten en drinken langs en gelukkig sliepen we zelfs nog een beetje. In Bangkok konden we gelijk door op de bus naar Pattaya/Jomtien waar ik van mijn tandarts nog een kroon tegoed had. Het grote voordeel hier is dat je altijd gelijk geholpen wordt dus 's middags in de stoel, happen en de volgende dag was de kroon klaar. Die zit als een huis.

Niet dat het strand hier nou zou vreselijk veel voorstelt maar vergeleken met een koud en regenachtig Nederland was het een hemel op aarde denk ik. Het gaf ons mooi de tijd om onze gezamelijke fietstocht nog even te evalueren en de conclusie was toch wel dat we samen een prachtige reis gemaakt hebben. Eigenlijk liep het allemaal heel gesmeerd. We zijn elkaar maar een keer kwijtgeraakt en dat was de laatste dag in Pattaya waar we bij het maken van een onverwachte rechtse bocht elkaar uit het oog verloren. Na wachten en zoeken besloot ik eerst naar mijn afspraak bij de tandarts te gaan in de hoop dat Janna zelf de weg terug kon vinden naar ons hotel. Maar wie zat er al op de bank in de wachtkamer van de tandarts? Janna, ze was nog eerder bij de tandarts dan ik. Volgende keer toch maar mijn telefoon meenemen.

Het was een soepele incheck op het vliegveld. Heel wat beter dan het eeuwige gezeur van de KLM. 4 kg overgewicht was geen enkel probleem. We aten nog een laatste hamburger op het vliegveld en daarna werd ik uitgezwaaid door Janna en ben  van het vliegveld naar de stad gefietst. Door donker Bangkok. Dat gaat prima hier. Morgen nog even de stad in, een biertje drinken met Odet die op terugreis is met haar ouders na een bezoek aan haar broer in Cambodja. Goeie afsluiter lijkt me dat. Vrijdag vliegen en zaterdag terug in de kou, de sneeuw of regen. Eerst nog naar Eindhoven naar de verjaardag van Carolina, zondag door naar Groningen.


« Terug