Kolkata

13-10-2011

Door de in de neus van de Boeing gemonteerde camera zag ik Kolkata (voorheen Calcutta) op me af komen. Even later denderden we over de hobbelige landingsbaan van de luchthaven en het duurde niet lang voor ik door de immigration was en stond te wachten op mijn bagage. Mijn fiets werd me gebracht en na een eerste snelle inspectie zag ik dat hij onbeschadigd uit het toestel was gekomen. De twee Indiers die hem brachten vroegen natuurlijk om hun fooitje maar ik had nog niet gepind en alleen maar Euro biljetten. Spijt me jongens, andere keer beter.

De fiets werd onder het toeziend oog van een aantal veiligheidsbeambten en andere luchthaven medewerkers geheel fietsklaar gemaakt.  Helpende handen die vaak alleen maar tot last zijn maar altijd goed bedoeld. Bezweet door het oppompen van de banden stak ik van wal en fietste het verkeer van Kolkata in. Ze rijden hier links had ik gelezen, dat klopt. De grootste helft rijdt inderdaad links. De rest scharrelt daar een beetje tussendoor. Rickshawrijders, bussen, auto's, fietsers, loop rickshaws, vrachtauto's, voetgangers en niet te vergeten de heilige koeien en af en toe een oude rammelende tram, strijden om voorrang en eisen hun deel van de weg op, gadegeslagen door hele families die leven op de stoep, op de vluchtstrtook of zomaar ergens langs de kant van de weg. Het is 25 jaar geleden dat ik voor het laatst in India was. Zo op het eerste gezicht lijkt er niets veranderd. Welkom in India.

Het was de eerste keer dat ik vooraf al in Nederland een guesthouse had gereserveerd. Er was bevestigd dat ze een kamer zouden reserveren maar dat moest ik dan nog wel een keer bevestigen. Ja dat was er even bij gebleven en dus was er geen kamer, behalve een hele dure. Het was een hele mooie kamer volgens de manager, maar omdat ik altijd met mijn ogen dicht slaap heb je daar zo weinig aan. Dus op zoek naar een alternatief en ik ontkwam niet aan het 'bekende mannetje' die me ging helpen om uiteraard zijn commissie te verdienen. Ik liet het maar gebeuren en hij bracht me naar een leuk hotelletje met een parkeerplaats voor mijn fiets, want dat had alleen dat hotel verzekerde hij me. Indiers hebben een geweldig gevoel voor handel en weten voor alles een oplossing. UIteraard tegen een aantrekkelijke vergoeding.

Kolkata doet vriendelijk aan voor zover dat mogelijk is voor een stad van nog geen 200 vierkante kilometer met 16 miljoen inwoners. Stel je voor wanneer we met meer dan 3 miljard mensen in Nederland zouden wonen want dat is ongeveer de verhouding. Het is dus best wel druk hier.  En wat doe ik ondertussen? Ik ben een beetje aan het bekijken hoe de komende dagen er gaan uitzien. Ik wil langs de Hoogly River in noordelijke richting gaan richting Darjeeling en zo naar Assam en indien mogelijk nog verder. En omdat mijn visum multi entry is, heb ik dus mooi de kans om daarna dwars door Bangladesh terug te fietsen. Eens kijken of ik daarvoor een visum op de kop kan tikken. En daarnaast ga ik een tochtje door de stad maken want er is genoeg te beleven hier.


« Terug