Himalaya

24-10-2011

Siliguri ligt aan de voet van de Himalaya. Noordwaarts ligt de weg naar het Darjeeling, bekend van de wereldberoemde thee. Ik had een klein weggetje aangeraden gekregen langs de Nepalese grens via Mirik. Deze weg zou minder stijgen dan de rechtstreekse weg, maar is daardoor natuurlijk wel langer. Het bleek een gouden greep.

Ik fiets tussen de theeplantages door. Overal, zover je kunt kijken, de groene bladeren van de thee struiken. En natuurlijk, het zal India niet zijn, overal mensen die op een of andere manier bezig zijn met diezelfde thee. Het bleek een stevige klim, beter gezegd, er kwam geen einde aan. Begonnen op ongeveer 100 meter hoogte eindigde ik vandaag op 1770 meter en dat was me voor deze dag wel voldoende.  Maar de prachtige vergezichten en het zicht op de hoge bergen van de Himalay waren een mooie beloning voor het klimwerk.


Het is feest in Mirik. Een speciaal festival voor toeristen. Ik ben dan ook maar even gaan kijken en ik was de enige. Voor de rest veel dorpsjeugd die op de kermis af was gekomen. Een beetje een kermis zoals bij ons, maar dan van heel vroeger. Het zag er allemaal nogal gammel en verwaarloosd uit. Het reuzen radje gierde in de rondte. Een treintje wat dienst deed als achtbaan hobbelde over wat rails en er was een schiettent waar uitbundige jongens bijna de bediende voor zijn hoofd schoten. Verder wat goktenten en prullaria tentjes. Ik werd er niet vrolijk van.


India is een heftig land. Je kunt er alle kanten mee uit, een land van extremen. Het is af en toe best zwaar om hier alleen te reizen, met name vanwege de allesoverheersende en niets ontziende aandacht die je hier krijgt. De voortdurende starende blikken, de bedelaars die op me afschieten zodra ik weer eens gespot ben en de mannetjes met camera die me steeds op de foto willen zetten. Soms is het lachen maar af en toe gaat het me tegen staan. Privacy is hier een ongekende luxe: In een hotel lopen ze ongevraagd na een klop op de deur je kamer in (dus deur op slot van binnen!) of ze kloppen netjes maar ze blijven kloppen als je niet open doet terwijl ze weten dat je er bent en wanneer je dan eindelijk toch het kloppen beantwoord dan komen ze gezellig even met zes man bij je buurten.


Aan de andere kant wil ik ook de gemeende vriendelijkheid van de mensen graag benadrukken. Soms probeert iemand je een oor aan te naaien, daarom moet je hier voortdurend op je hoede zijn maar anderen nodigen je uit en bieden je lekkers aan. Dat overkwam me vandaag weer twee keer. Vanochtend was mijn ontbijtje al betaald voor ik het wist en vanmiddag onderweg werd ik getrakteerd op lekkere snacks door een klein eettentje onderweg. Dan voel ik me ook wel weer een beetje bezwaard natuurlijk.

images/india_1165.jpg
Ondertussenin Darjeeling aangekomen na nog een dag stevig klimmen. Voorlopig ga ik een paar dagen van de koelte hier profiteren. Even bijtanken van alle indrukken, even genieten van de relatieve luxe hier. Lekkere capucino en zelfs andere toeristen. Ook wel weer eens leuk. Het wordt hier 's nachts onbehoorlijk koud. De winter nadert en we zitten op zo'n 2300 meter hoogte. Maar er liggen gelukkig dikke dekens klaar. Ik had nog even het idee in Sikkim te gaan kijken maar daar lijken de bergen wel erg hoog. Ik heb nog een dagje om daarover na te denken. Wat ook weer interessant is dat ik weer een geloofsgrens ben overschreden. voorlopig is het weer Budhime wat de klok slaat.

images/india_1167.jpg


« Terug