Einde Bhutan

05-12-2011

Bhutan zit er al weer op. Na twee weken rondtrekken door het prachtige land passeerden we vanochtend de Indiase grens. Bhutan is een bijzonder mooi land, we hadden een prachtige reis en veel gezien. Aan de andere kant, het is geen land voor avonturiers. Iedere reiziger wordt voortdurend vergezeld door een gids en een chauffeur. Voor je het land binnenkomt heb je 200 US$ per dag betaald waarvan een groot deel naar de overheid gaat en van de rest wordt alles keurig voor je geregeld. Nette hotels altijd met restaurant waar je eten krijgt wat is aangepast aan de Westerse smaak, een bus waarin je rondgereden wordt en een deskundige gids die je begeleidt naar allerlei bezienswaardigheden. Wij hadden gelukkig een hele goede gids die goed aanvoelde wat de groep wilde en dat ook invulde. Daardoor hebben we ook enigszins met de Bhtaanse bevolking kunnen kennismaken. In de dorpen zijn de mensen vaak straatarm maar omdat ze elkaar helpen, bijvoorbeeld met huizen bouwen, wonen ze in mooie huizen. Alle huizen zijn gebouwd volgens de prachtige Bhutaanse architectuur en daardoor heeft het hele land een mooie en bijzondere stijl.Karakteristieke stijl

Met 3 grote 4WD's reden we vanochtend India binnen en zodra je de grens passeert rijd je in een totaal andere wereld. Hotsend en botsend, links en rechts inhalend of ingehaald worden, het hoort er allemaal bij. Nadat we nog even lekker Indiaas gelunched hadden heb ik bij het vliegveld afscheid genomen van mijn groep. Helaas, voor mij was er geen ticket naar Silchar meer te krijgen. De vluchten zaten vol maar toen ik het vliegveld afliep om te kijken wat er verder nog mogelijk was riepen een paar jongens dat ze een auto naar Shillong hadden. Dat was de goede kant op dus ik besloot mee te gaan en in ruim 3 uur tijd reden we naar Shillong, hoog in de bergen van de staat Meghalaya. In 3 uur tijd kwamen we meer vrachtwagens tegen dan in Bhutan in een heel jaar schat ik. Een stuk of 4 waren onderweg van de weg geraakt en lagen op hun kant in de berm. En als je er wat van zegt dan krijg je als antwoord dat het niks bijzonders is: "This is India".

Helaas heb ik maar een double entry visum voor India gekregen in plaats van de multi entry die ik had aangevraagd. Het betekent zeer waarschijnlijk dat ik niet door Bangladesh terug kan naar Kolkata maar met bus of trein weer helemaal om Bangladesh heen moet. Mijn fiets past niet in het laadruim van de kleine vliegtuigjes die gebruikt worden. En ze zullen hem wel niet op het dak willen meenemen net als bij een bus. Over een paar dagen weet ik meer.

Voorlopig moet ik een paar dagen rustig aan doen. Bij een korte wandeling op een keurige asfaltweg heb ik me verstapt en een pijnlijke enkel is het gevolg. Ik hoop dat het snel weer over is want het is knap lastig.

 

Voor mooie Bhutan foto's: kijk ook op de foto galerie. Nog eentje als afscheid.

 

Meisje met maiskolven


« Terug