Agartala

12-12-2011

Agartala

Na zo'n 2600 kilometer ben ik aangekomen in Agartala, de hoofdstad van de kleine staat Tripura, vlak aan de images/india_1503.jpggrens met Bangladesh. Tripura is hier en daar wat heuvelachtig en heeft een prachtige natuur. Daarnaast is Agartale een prachtig voorbeeld van het oude India. Mooie Hindu tempels en een prachtig paleis wat op dit moment in restauratie is. Het moet over een maand of 6 klaar zijn, voor de onafhankelijkheidsdag. Dat was de informatie die het toeristenburo gaf, maar ze lijken er niet echt op te rekenen. Veel projecten hier lopen heel erg uit de hand en sommigen komen nooit af. Maar als het in orde komt, dan wordt het een prachtig paleis.

Een andere bezienswaardigheid bezocht ik gisteren. Alleen ik vraag me af wat een grotere bezienswaardigheid was, het waterpaleis Neermahal of ikzelf. Vanochtend toen ik uit mijn bed kwam werd ik gelijk gewezen op een kleurenfoto in een lokale krant. Er was een toerist gesignaleerd, dat moet in de krant. Jammer dat er onder staat dat ik uit Nieuw Zeeland kom, maar vooruit daar hebben ze ook koeien en melk.

images/india_1524.jpg

Vanmiddag terug van het vliegveld ben ik over een klein weggetje het veld in gefietst. Boeren waren druk bezig met het kweken van groenten en rijst. Volgens een van hen is het land zeer vruchtbaar en ze verbouwen o.a. kool, pompoenen, aardappelen en uiteraard rijst. Langs het veld loopt een roestig dubbel hekwerk van prikkeldraad. Het is de grens met Bangladesh. Een Indier verteld me dat India arm is, maar dat Bangladesh nog veel erger is. Hij heeft medelijden met de mensen daar. Er zijn in de loop der jaren tienduizenden (of nog veel meer) Bangladeshi naar India gevlucht, op zoek naar een beter leven. Oorspronkelijk zijn de inwoners van het Indisch West Bengalen, een deel van Assam en deze staat hetzelfde volk als Bangladesh. Ze spreken allemaal dezelfde taal, het Bengali.

images/india_1528.jpg

Ik heb nog overwogen om te kijken of ik het met mijn visum kon regelen om door Bangladesh te fietsen. Maar Roberto en Christiane, het Spaanse koppel met wie ik vorig jaar een paar weken door Birma fietste, zijn al aan het fietsen richting Orissa en we willen elkaar  graag weer ontmoeten. Bovendien hebben ze een nieuwe achterrem voor me meegenomen. Dus ik ben vanmiddag even langs het vliegveld gefietst om te vragen of mijn fiets mee mag in het vliegtuig. Gelukkig is dat geen probleem en morgen vlieg ik met fiets terug naar Kolkata om vandaar zuidwaarts te gaan, richting Orissa. Vermoedellijk zullen we elkaar ergens in de buurt van Bhubaneswar tegenkomen.


« Terug