Kerstmis

24-12-2011

                                                  images/india_1557.jpg

Voor je het weet is het weer zover. De kerstman staat voor de deur en zelfs hier in India tracht men ons een beetje in de kerst stemming te brengen. Het lijkt een beetje een ver van je bed  show, Kerstmis in India, maar vanavond eten we een kerstmenu. Waarschijnlijk iets met vis want kalkoenen kom je hier niet tegen.

In Konarak kwamen Christina en Roberto aangereden op hun fietsen na een lange reis per fiets, trein en fiets. Fijn hen weer te zien en het was direct alsof er geen jaar tussen had gezeten nadat we vorig jaar in Myanmar een week of drie met elkaar waren opgetrokken. Ze hadden er ook al een aardig stuk op zitten sinds ze uit Hyderabad waren vertrokken en net als ik waren ze overal hartelijk verwelkomd en hadden veel gezien en meegemaakt. Voorlopig gaan we met zijn drieen verder en zakken verder af naar het zuiden.

images/india_1555.jpgKonarak is bekend om de enorme zonnetempel die 40 meter hoog oprijst. Een deel is helaas ingestort omdat de Britten  het staal uit de 800 jaar oude tempel haalden omdat dit de kompassen van schepen ontregelde. Maar het verzwakte de constructie dermate dat ze nu nog bezig zijn om de zaak te restaureren. En dat is een megaklus want de tempel is volledig opgebouwd uit gebeeldhouwde stenen, allemaal voorstellingen van dansers en danseressen, erotische figuren en mythologische verhalen. Het duurde destijds 12 jaar om de tempel te bouwen maar de restauratie is al veel langer aan de gang. Het hele complex valt onder de Unesco World Heritage.

Langs de kust fietsten we naar Puri. We deden bijna de hele dag over de slechts dertig kilometer. Het prachtige strand lokte dus we doken heerlijk de zee in en verderop was een beeldhouwschool waar diverse jongens bezig waren om figuren uit te hakken die in de tempel gebruikt gaan worden om de verloren gegane stukken te vervangen.

We vonden een prachtig guesthouse in Puri waar we de kerst verblijven. Het is gevestigd in het huis van de vroegere Maharadja van Orissa, een mooi oud pand met riante grote kamers en een badkamer die groter is dan de kamers die anders gewend zijn. Ik zit nu op de prachtige veranda die helemaal in kerststemming is gebracht.

Puri is een toeristische plek, een beetje een backpackers paradise voor Westerse toeristen. Dit is naast Kolkata ethumbnails/india_1551.jpgen van de weinige plekken waar ik andere Westerse toeristen tegen kom. Er is een heerlijk strand en het zeewater is 23 graden. En ze hebben hier appeltaart, warme chocolademelk en bananen pannenkoeken. Dus we hebben het goed hier.

Ik wens jullie allemaal fijne kerstdagen vanuit een zonnig India.


« Terug