Bandaranaike Airport

28-01-2012

Was ik gisteren nog optimistisch over de trein die ik vanaf ergens halverwege zou kunnen nemen, vandaag bleek het net weer even anders te zijn. Gelukkig was ik 's morgens op tijd vertrokken, om 7 uur had de bakker verse broodjes gebakken en die smaakten voortreffelijk. Daarna ging ik richting Galle waar ik graag wat langer had rondgekeken. Het is een vrij grote stad en zoals de meeste steden hier wordt je daar niet vrolijk van. maar de stad heeft ook een behoorlijk Nederlands verleden en het grote fort heeft alles wat daar binnen nog aan prachtige oudheden staat, goed beschermd tegen de verwoestende tsunami. Aan de oude Leynbaanstraat staan nog oud hollandse gebouwen met een tropisch karakter, nu vaak in gebruik als kantoor en zelfs als antiquariaat. Oude spullen, gevonden op zolders en in oude huizen uit het Nederlandse en Engelse verleden zijn hier te koop. Leuk voor de liefhebbers.

Het was even na elven toen ik de eerste 60 kilometer erop had zitten en ik hoopte de trein naar Colombo te pakken. Met de bus ging absoluut niet lukken. De bussen hebben geen dakrek en ook geen laadruimte en verder zitten ze bomvol passagiers. Het station vond ik al snel maar bij navraag blekkd dat de trein niet vanaf hier ging maar pas 30 kilometer verderop. Er was maar een optie en dat was fietsen. Ik bedacht dat het ook geen zin had om de laatste 30 kilometer alsnog met de trein te gaan want voordat ik dat allemaal geregeld zou hebben kon ik ook op de fiets Colombo bereiken. Het was een hete dag en de hele tijd raast het verkeer langs je heen, dus niet echt een prettige fietstocht. Van Colombo was het nog maar een kleine 40 kilometer naar de luchthaven en dat was het minst leuke stuk. Een hele drukke weg en over de hele lengte aan beide kanten bebouwd. Bezweet en zwart van het stof en roet kwam ik aan en nadat ik de fiets vliegklaar had gemaakt en door de veiligheidscontrole ben gekomen heb ik me op het toilet wat kunnen opfrissen en schone kleren aangetrokken. Dat voelt beter.

Ik heb vandaag bijna alleen maar gedronken. Het was als gezegd een hete dag en ik moest hard fietsen om voor donker 160 kilometer te overbruggen. Onderweg af en toe gestopt om water te tanken, thee te drinken, kokosnoten leeg te drinken, appelsoda en cola tot me te nemen. Liters vocht. En in de supermarkt hadden ze heerlijke grote      bakken 'curd', dat is yoghurt van buffelmelk. Heerlijk en voedzaam. Voor de luchthaven heb ik nog wat vers fruit waaronder een hele grote ananas bewaard.

Om half zeven op de luchthaven terwijl mijn vlucht pas om 01.20 op het programma stond. En dan erachter komen dat de vlucht in ieder geval twee uren vertraging heeft. Dat wordt een lange wacht. Ik heb gelukkig een goed boek bij me en hier is het gratis internetten dus ik vermaak me wel. Rond middernacht Nederlandse tijd vertrek ik naar Bangkok en daar ben ik dan morgenochtend voor de koffie.


« Terug