Nieuwe openheid in Myanmar

08-02-2012

Bij aankomst op het vliegveld van Yangon (Rangoon) in Birma, realiseerde ik me weer even dat het leven als reisbegeleider toch ook wel erg veranderd is. Een man met een bordje met Mr. Hoogland stond me op te wachten en ik werd snel naar mijn uiterst luxueuze hotel gereden. Met zwembad, fitness en sauna en dan denk je wel eens terug aan 'die goede oude tijd', bijvoorbeeld de keer dat ik midden in de nacht in Casablanca aankwam, na enig heen en weer gesteggel een dikke Marokkaanse chauffeur in een nog veel dikkere oude Mercedes me wel tegen een afzetprijs naar het centrum wilde brengen. Goed en wel op weg zag ik de wegwijzer 'Linksaf naar Casablance. Hij gooide zijn stuur echter rechtsom en we doken een woestijnpad op. Ik probeerde hem zo gek te krijgen terug naar de weg te gaan, maar hij wist een kortere weg. Tijdens het schakelen werd hij aardig handtastelijk en ik ging zoveel mogelijk richting portier zitten en zei hem dat dat niet de bedoeling was.
Gelukkig waren we al snel bij het hotel, het was blijkbaar echt een kortere weg. Nadat ik hem de vette rekening had betaald vroeg hij nog ijskoud om een fooi. Dat heb ik dus niet gedaan en even zo vrolijk riep hij nog: "als je me weer nodig hebt dan bel je maar". 

Moesten we destijds bijna alles zelf regelen, tegenwoordig is alles vastgelegd, de agent heeft alle vervoer en overnachtingen van de hele reis al geregeld en je krijgt een lokale reisleider mee. Van het avontuur blijft weinig over en ik vind dat jammer maar OK, de tijden zijn blijkbaar veranderd en dit is wat de klant wil. En het is uiteindelijk de klant die bepaalt dus we maken er gewoon een leuke reis van.

Birma gonst van de veranderingen. Het toerisme trekt gigantisch aan met het gevolg dat er nu te weinig accomodatie is en dat ze sinds enkele maanden ook files hebben. De importstop op auto's is opgeheven en nu zie je dus hele oude japanse bakken en spiksplinternieuwe meest Chinese auto's op de weg. Er wordt vrijuit gesproken over politiek, iets wat vorig jaar nog absoluut niet kon. De verwachtingen zijn hoog, zeer hoog. Het is de vraag wat de nieuwe regering daar op korte termijn van waar kan maken. Een immense taak om deze 58 miljoen mensen, lid van verschillende stammen die jarenlang met elkaar in onmin leefden, in goede banen te leiden. Het democratiseringsproces lijkt op dit moment niet te stuiten, ik hoop dat het goed blijft gaan.

Diverse nieuwe gebieden worden geopend voor toeristen. Op deze plekken zijn soms decennia lang bijna geen buitenlanders geweest. Wij zijn vandaag van Yangon naar Kentung gevlogen waar we eigenlijk echt beginnen aan onze reis, namelijk het bezoeken van lokale bergvolkeren. Morgen gaan we op pad.


« Terug