Naar huis

27-11-2017

De reis zit er weer op. Na ruim zes weken vlieg ik vanavond naar een koud en winderig Nederland als ik de berichten mag geloven. Maar het wordt vast een warme thuiskomst en sinterklaas is in het land dus het zal allemaal goed komen.

De laatste drie dagen heb ik nog een mooie tocht door de Mekong delta gemaakt. Na de treinreis was Saigon toch wel een enorme heksenketel en dat vond ik geen goeie afsluiting. De stad uit fietsen was een belevenis op zich. Ik bedenk me dan maar dat het voor mij eenmalig is en zou er niet aan moeten denken om elke dag in die ziedende stroom luid toeterend verkeer te moeten overleven. Brommertjes soms zo volgepakt met soms 10 flessen met elk 25 liter water of 6 matrassen of een stapel televisies of kippen. Een belevenis op zich, iedere keer weer.

Grote voordeel van de delta is natuurlijk dat het vlak is. Dat fietst wel zo prettig. Er lopen een aantal grote wegen en een heleboel kleinere. De grote wegen hebben tegenwoordig vaak bruggen gekregen die de weg over alle vertakkingen van de overal aanwezige rivier leidt. De kleinere wegen zijn vaak met elkaar verbonden door kleine pontjes die volgepakt met brommertjes af en aan varen, Tussen dit alles door loopt nog een netwerk van lokale beton weggetjes of soms gewoon steenslag of erger. Maar meestal goed te berijden. Deze weggetjes voeren dwars door de landerijen en overal om je heen zie je de activiteiten van boeren. Veel rijstvelden maar ook plantages met dragon fruit, bananenbomen, ananas en groenten. Meestal sluiten deze paden een eind verderop wel weer op een weg aan, soms ook niet en dan moet ik terug. Ze staan niet op mijn kaart, misschien wel op geen enkele. Het leuke is natuurlijk wel dat mensen verrast zijn wanneer ik langs kom fietsen en dat leidt vaak tot leuke reacties of zeer verbaasde gezichten,

Onderweg stap ik vaak even af voor een kop koffie of fris. Die ijskoffie ga ik missen in Nederland. En ook de verse ananassen en mangoes die je overal langs de weg ziet proeven nergens zo lekker als hier. Zongerijpt en vol sap. Vandaag nog even de laatste loodjes in Saigon. Tas inpakken en nog even naar de markt. Ik heb nog sinterklaas kadootjes nodig. Misschien vind ik hier iets.

En dan op naar de luchthaven en maar hopen dat die vulkaanuitbarsting op Bali geen roet in het eten gooit. Ik heb maar een uurtje overstap in Singapore dus geen tijd te verliezen.


« Terug