Terug aan de kust

12-02-2018

We zaten een paar dagen zonder WiFi dus de vorige twee dagen zijn nu pas gepost. We zijn vanaf Ella zoveel mogelijk door de jungle richting kust gefietst. Ella lag nog aardig hoog dus we fietsten veel naar beneden in het begin. Later kwamen we nogal wat plooien tegen en moesten we nog stevig in de trappers. Bijna was ik Mariët kwijt toen ze op een kruising in volle vaart rechtdoor reed terwijl ik rechtsaf stond te wachten.  "Your lady go that way" wist iemand me te vertellen dus restte me niet veel anders dan er maar achteraan te gaan anders had ze weer kilometers terug omhoog gemoeten. En er leiden meer wegen naar Matara dus daar kwamen we wel uit.

Het junglepad wat we hadden gevonden begon als een echt weggetje, soms overgaan in een stenig pad of gravel en zand. Later werd het smaller en regelmatig reden we langs een omheining om de olifanten buiten te houden. Bij een riviertje kwamen we er achter dat we van het pad waren volgens de GPS dus een stukje terug maar na enige tijd verdween de route achter het olifanten draad en we wilden deGoden niet verzoeken door er onderdoor te kruipen. Een jongen op een brommer bracht uitkomst en door de prachtige natuur vonden we onze weg tot we weer op een echte weg uitkwaren en bij een winkeltje met lekkere thee en koele yoghurt. Dat zijn dan van die heerlijke verrassingen. 

De verkiezingen zijn hier een hele happening. Veel winkeltjes en eetgelegenheden zijn gesloten, mensen gaan naar hun geboorteplaats en er wordt niet of amper gewerkt. De eigenaar van ons guesthouse was helemaal in zijn element omdat zijn partij gewonnen had. Dat werd gevierd met veel vuurwerk. Het waren regionale verkiezingen,  vergelijkbaar met onze gemeentelijke verkiezingen vermoed ik. Het land is net als bij ons een democratie en ik krijg de indruk dat het redelijk goed werkt hier. Natuurlijk is er armoede maar over het algemeen ziet het land er redelijk welvarend uit. Mensen wonen in best aardige huisjes vaak omringd door een tuin en de mensen die we tegenkomen  lijken tevreden met hun mooie land. Met name in het noorden wordt veel geïnvesteerd om de Tamils tegemoet te komen en de vrede te bestendigen. Maar ook door het hele land heen zie je veel activiteit: hier en daar wordt gewerkt aan grote nieuwe expresswegen dus over een paar jaar zal dit eiland er heel anders uitzien. Het schijnt dat vooral de Chinezen hier lekker bezig zijn met grote infrastructuur projecten. Ja mooier wordt het er niet op maar ......

En nu dus terug aan de kust. Ik kan er altijd weer van genieten de zee weer te zien opdoemen en daar aangekomen hebben we aan het strand onze Sri Lankaanse peertjes geschild en een grote papaya soldaat gemaakt. Heerlijk zongerijpt vers fruit wat je hier overal langs de weg kunt kopen. We blijven twee nachtjes aan het strand bij Matara en rijden morgen door naar Galle,  het stadje waar nog de meeste restanten uit de Nederlandse tijd zijn te vinden. En daarna alweer op naar Negombo, dan zit het er weer op.


« Terug