De Moustache Brothers

images/moustache_brothers_3764.jpg

Ondanks de vaak barre omstandigheden in dit land wordt er ook veel gelachen. Maar wanneer je humorist bent en je neemt de regering op de hak dan kom je in de problemen. Het bekendste voorbeeeld hiervan hier in Myanmar zijn de Moustache Brothers. De drie snorremannen,  Par Par Lay, Lu Zaw en Lu Maw, waarvan één overigens geen snor heeft, traden vroeger op door heel Myanmar met hun cabareteske maatschappijkritische voorstellingen.  De voorstelling bestaat uit grappen en grollen over het regime, de domheid en zakkenvullers mentaliteit van de generaals en hun families. En over het leger wat met name in de benen wordt gehouden door allerlei voordelen voor de militairen zoals gratis scholing voor hun kinderen en een goed salaris en pensioen. Ook gaat het over de kinderarbeid en de kindsoldaten, kinderen vanaf een jaar of 12 die worden ingezet in het leger. Ook de bevolking zelf wordt aangesproken. Veel mensen bemoeien zich niet met politiek omdat dat slecht voor hun eigen handel zou zijn, anderen zijn gewoon te bang om hun  mond open te doen, maar dan verandert er ook nooit iets.

 

In 1996 bij een optrimages/moustache_brothers_rc196.jpgeden in het huis van Aung San Suu Kyi, de bekendste voorvechtster van de mensenrechten hier die zelf lange tijd gevangen heeft gezeten, werden twee van de broers opgepakt en veroordeeld tot zeven jaar dwangarbeid.

Door de inzet van veel internationale artiesten en o.a. doordat ze genoemd werden in een film van Hugh Grant kwamen de beide mannen na vijf jaar vervroegd vrij. Hoewel  Lu Maw, de enige broer die niet was gearresteerd, doorging met optredens werd hun dit door de overheid onmogelijk gemaakt.  Ze mogen niet meer in het openbaar optreden voor de lokale bevolking maar ze hebben het wel voor elkaar gekregen dat ze nu iedere avond optreden in misschien wel het kleinste theater ter wereld, hun eigen theatertje in huis. Iedere dag om 20.30 komen hier een tiental toeristen de voorstelling bekijken en ze verzoeken iedereen om foto's te maken en om hun verhaal wereldkundig te maken.  De reden dat ze nu niet opgepakt worden is waarschijnlijk omdat ze te bekend zijn en de regering zich niet kan veroorloven nog een internationaal schandaal erbij te hebben, eentje die met name het toerisme zou kunnen treffen.

Het kleine huiskamer theater

«- Terug    Verder