Onsen

Japan heeft een befaamde badcultuur. Over heel Japan zijn er duizenden Onsen, openbare of prive badhuizen met poelen of baden gevuld met heet mineraal water uit het binnenste van de Aarde. Je hebt ook 'rotembura'. Dit is hetzelfde principe maar de baden (of poelen) zijn in de open lucht.


Hoewel het voor ons misschien wat mythisch klinkt, zijn de badhuizen zeer toegankelijk en, voorzover ik kan beoordelen, worden buitenlanders ook zeer geaccepteerd zolang ze zich aan de regels van het badderen houden. Daarom hier een korte beschrijving:


Wanneer je een badhuis binnenkomt is het eerste wat je doet je schoenen uittrekken en vervangen door aangeboden slippertjes. Deze slippers zijn vaak te klein voor onze westerse voeten maar dat nemen we op de koop  toe.  Schoenen uit is trouwens niet alleen in badhuizen een goede gewoonte, maar ook wanneer je een restaurant of guesthouse binnen gaat, een hotelkamer betreedt en zeker ook wanneer je bij mensen thuis komt. Japanners dragen geen schoeisel wat ze buiten hebben gedragen ook binnenshuis. Bij de ingang vind je handdoeken die je kunt gebruiken. Je hoeft dus niets bij je te hebben wanneer je een onsen bezoekt.


Eenmaal binnen kom je in een kleedkamer waar allemaal vakjes zijn waar je je kleren en spullen in kunt leggen. Je kleed je helemaal uit, dus ook je sokken en zo, en gaat het badgedeelte binnen waar je douches en zeep vindt. Hier ga je jezelf grondig wassen want je behoort schoon en zonder zeepresten de Onsen in te gaan. Eenmaal schoon ga je naar het hete bad of de poelen (indien buiten) en laat je je voorzichtig in het hete water zakken. Het kan zeer heet zijn, dat is even wennen. Vervolgens hoef je niks meer, alleen maar lekker liggen weken en dromen.


Wanneer je genoeg hebt gebadderd kun je jezelf nog even te rusten leggen of je gaat het bad weer uit. Je doucht jezelf weer af om het zwavelwater van je lijf te spoelen en eventueel was je jezelf nog een keer met zeep als je lekker wilt ruiken.


Sommige Onsen zijn alleen voor mannen of alleen voor vrouwen. Let in dat geval altijd goed op het teken want als je als vent de dames onsen binnenloopt dan kun je op problemen rekenen. Andersom valt mee. Er zijn ook onsen die gemengd door mannen en vrouwen gebruikt worden. Mocht je ooit in Japan komen, absoluut proberen. Het is heerlijk.

«- Terug    Verder